A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти та спорту Брусилівської селищної ради

Освітянські жнива

Дата: 05.09.2019 16:34
Кількість переглядів: 9

Ми знову на порозі нового навчального року. У цей час традиційно освітяни обговорюють підсумки зробленого і визначають завдання для подальшої роботи.

Широкий спектр освітянських послуг забезпечують 10 закладів загальної середньої освіти (з них 3 ліцеї (опорні заклади), 4 заклади загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, 1 НВК «ЗНЗ І-ІІІ ступенів-ДНЗ», 2 гімназії; 2 позашкільні заклади (ЦДЮТ «Мрія» та ДЮСШ); 14 дошкільних навчальних закладів з різним режимом перебування дітей і 1 є структурним підрозділом.

 У 2019-2020 навчальному році навчатиметься 1581 учень (минулого року навчалось 1540).

Що ж до середньої наповнюваності класів у 2018-2019 н.р., то вона становила 13 учнів.

Основною темою сьогодні для нас є Нова українська школа. У  2019 році 163 першокласники почнуть отримувати якісну освіту.

Щоб навчання для дітей було радісним, вони мають зайти в нове освітнє середовище. З цією метою з державного бюджету було отримано освітню субвенцію в сумі близько 500 000 грн. Крім того, виділено кошти місцевого бюджету в сумі 227 000 грн. на парти, які можна легко пересунути для роботи в групах, нову техніку, дидактичні матеріали.

Здобуття повної загальної середньої освіти на сучасному етапі є не лише конституційним правом, а й обов’язковою нормою.

Усі діти шкільного віку були охоплені різними формами навчання. Індивідуальною формою - 10  осіб, інклюзивним навчанням - 10 учнів. 

Свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти отримали 74 випускники. Нагороджено учнів золотою медаллю «За високі досягнення у навчанні»  - 4, срібною «За досягнення у навчанні» - 3 учні.

У 2018-2019 н.р. у ІІ (районному) етапі учнівських предметних олімпіад взяли участь 438 школярів району, 51-го з них визнано переможцями (отримали 1-ше місце). Вони ж мали змогу показати свої знання на ІІІ (обласному) етапі. Результатом наполегливої роботи школярів під керівництвом вчителів-наставників є  14 дипломів обласних олімпіад. Учнів-переможців підготували вчителі: Брусилівського ліцею №1 ім.І.Огієнка - Гарізан Наталія Вікторівна, Котенко Сергій Вікторович, Синиця Лариса Володимирівна, Коваль Тамара Григорівна, Тюрменко Наталія Альфредівна, Сафронов Микола Олексійович;  Брусилівського ліцею ім.Г.О.Готовчиця - Макаренко Наталія Миколаївна, Кушніренко Людмила Павлівна, Нікітчин Олександр Юрійович; Водотиївського ліцею - Хоменко Неля Миколаївна; Хомутецької ЗОШ І-ІІІ ст. - Мацкевич Микола Опанасович.

Постійно працюють у Малій академії наук педагоги та учні Брусилівського ліцею імені Г.О.Готовчиця, Брусилівського ліцею №1 імені І.І.Огієнка та Водотиївського ліцею. В минулому навчальному році на обласному етапі отримано диплом І ступеня (Водотиївський ліцей, вчитель Хоменко Неля Миколаївна) та диплом ІІІ ступеня (Брусилівський ліцей ім.Г.О.Готовчиця, вчитель Поліщук Любов Миколаївна).

Велика увага приділяється організації безперебійного та безпечного перевезення дітей до закладів освіти. Забезпечено 100%  підвіз  до закладів загальної середньої освіти 453 учнів та 55 вчителів, що проживають за межею пішохідної доступності до місця навчання. З них шкільним автобусом - 426 учнів, рейсовим – 27. Для проведення закупівлі запчастин та масла виділено 162000 грн.

На належному рівні було організовано гаряче харчування школярів. Всього охоплено усіма видами харчування 1250 учнів (81%), гарячим – 877 (70%) учнів. 

В закладах дошкільної освіти виховується 424 дитини віком від 1 до 6 років. Показник охоплення дітей освітою на базі закладів дошкільної освіти становить 87%, минулого року було 80%.

Всього  у 14 закладах дошкільної освіти нараховується 385 місць. На 100 місцях в середньому виховується 110 дітей, по селищу-190, по селу – 88.

У 2018-2019 році утримання однієї дитини в закладі дошкільної освіти складало 20 072 грн., у 2019 році – 26 585 грн.

За 8 місяців поточного року дошкільні заклади були профінансовані на 5 911 106 грн.

Однак, є важливі питання в дошкіллі, які ще потребують вирішення. Необхідним є подальше розширення мережі закладів дошкільної освіти та поліпшення матеріально-технічної бази. Таким чином, у громаді ведеться  робота не тільки з питання збільшення відсотка охоплення дітей дошкільною освітою,  а й  забезпечення  якісної і доступної дошкільної освіти кожній дитині.

З метою підготовки навчальних закладів до 2019-2020 навчального року велика увага приділялася зміцненню та вдосконаленню матеріально-технічної бази закладів освіти. На умовах співфінансування для підвищення якості освіти закуплено 20 персональних комп’ютерів, 4 кабінети (2 математики, 2 фізики). Здійснюється капітальний ремонт санвузлів у трьох закладах освіти. Проводиться робота по підключенню шкіл  до мережі швидкісного інтернету. На території Брусилівського ліцею імені І.І.Огієнка відкрито сучасне футбольне поле зі штучним покриттям.  За ініціативи голови селищної ради та депутатів з місцевого бюджету було виділено 187 000 грн. на придбання фарби для проведення ремонту в закладах освіти.

Ми знову стоїмо на порозі нового навчального року. Для учнів закладів загальної середньої освіти - це нова сходинка у вічному процесі передачі знань від старших до молодших поколінь.

Перші робочі дні школи визначать подальший розвиток педагогічного колективу, його успішне просуван­ня вперед.

А вирішити треба багато…

 

 

 

  

  


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень